Organizacija vjenčanja – s muške i ženske strane

Vjenčanje, najvažniji dan u životu svakog para. Da, to zaista je tako. Ali sve ono što se u procesu organizacije vjenčanja i pripreme tog „The“ dana događa, ono je što mnogim mladencima predstavlja veliki stres. Kao da nije dovoljno to što se zavjetuješ nekome do kraja života, u dobru i zlu, zdravlju i bolesti, i donosiš najveću odluku u životu.

Organizacija vjenčanja blog
Organizacija vjenčanja

Odlučiti se za odluku

Mnogi mladenci rekli su nam da su odluke oko najma rasvjete za vjenčanja, odabira DJ-a za vjenčanje, benda ili tamburaša, uređenja prostora svadbene svečanosti, fotografa ili jelovnika teže nego odlučiti se na sami „korak više“ – vjenčanje. Jer svi mladenci misle da na njima mora biti uloga organizatora momačke i djevojačke, koja će više biti po ukusu svih drugih nego njih jer ipak – važno je da se svi dobro zabave, animatora vjenčanja, organizatora protokola, da atmosfera na vjenčanju nikada ne splasne i da plesni podij uvijek bude pun, da hrana bude dovoljno sočna, da je bude ni premalo ali ni previše, da bude dovoljno alkohola ali ne previše da ne bi bilo preveselih neugodnjaka i tako se ovaj niz uloga, obaveza i očekivanja kojeg si mladenci stavljaju na leđa može nastaviti u nedogled. Treba li to biti zaista tako i moraju li oni baš o svemu razmišljati? NE!

Uz angažirane kumove i kume, kvalitetno odabrane profesionalce s iskustvom koji će preuzeti brigu oko hrane, glazbe, uređenja, fotografiranja, vođenja i animiranja zabave – na mladencima će biti ono što je i jedino važno, da odaberu temu vjenčanja, dogovore ključne stavke te se pripreme za zabavu i uživanje u svom danu!

Ponekad i odluke oko kuma ili kume iz snova znaju biti popriličan problem, jer kako odabrati jednu/jednog. Iako mora se priznati da i na njima leži velika odgovornost i to ne samo do kraja života biti ohrabrenje, ljubavni savjetnik i pratitelj parova nego nešto što se ponekad čini i mnogo teže – o tome kako organizirati momačku i djevojačku koja će se zauvijek pamtiti, uskoro u novom blogu.

Prije svega…razlike muškarci i žene, case study. Organizacija vjenčanja

U većini slučajeva mladenci rade zajedno organizaciju vjenčanja te su podjednako uključeni u sve ključne korake. Što se tiče financija mladoženja više vodi računa o budžetu dok mladenka više komunicira s dobavljačima, organizatorima, više posjećuje stranice s idejama za vjenčanje, više o tome priča i razmišlja.

Muškarce više zanima odabir jelovnika, hrane posebice količina općenito a najvažnije, količina mesa – kakvo će biti janje, kakva teletina, a kakav odojak, bi li uzeli sve ili ipak samo jedno kao i koja vina i piva će biti dostupna njegovim muškim uzvanicima. Dok žene što se tiče hrane više zanima dekoracija hrane, predjelo- toplo/hladno/morsko/mesno, ima li vegetarijanaca na svadbi (dok većini muškaraca razmišljanje o toj opciji ni ne pada na pamet, jer tko ne jede meso?:), kako će hrana biti servirana i naravno što će ona moći jesti – s obzirom na haljinu.

ORGANIZACIJA VJENČANJA – BITNE STAVKE

Odabir žanra ili stila glazbe za vjenčanje najčešće je dio interesa oboje mladenaca iako ponekad se razlikuje u par pjesama koje su „Must have“ za nju i njezine prijateljica kao i za njega i njegove prijatelje. Tako se često tu ubrajaju pjesme „Prijateljice“ , naslovna pjesma iz „Sex i grada“ ili „Dinamova ili Hajdukova himna“, „Večeras je naša fešta“ itd. tako da preporučujemo pri odabiru izvođača ispitati mogu li te pjesme producirati ili ne. Najam DJ-a za vjenčanje je u slučaju raznolikih glazbenih želja, manje popularnih pjesama i stilova glazbe tipa – sedamdesete, osamdesete, vintage, filmska glazba itd. mnogo bolji odabir jer je moguće repertoar u potpunosti prilagoditi željama mladenaca, dok bend ili živa glazba ovise o mogućnostima vokalne izvedbe, naučenim pjesmama itd. Pri ovom odabiru ono što je još važna točka  dakako je – prvi ples. Bio on uvježbane koreografije ili spontani stiskavac, pjesma je ta koja daje emocije, tekst onaj koji se veže za osjećaje, neki doživljaj ili opisuje vezu mladenaca. Neka vaš odabir ne bude uvjetovan repertoarom izvođača.

Uređenje prostora vjenčanja većinom zanima više mladenke nego mladoženje, osim odabira lokacije vjenčanja te hoće li ono biti na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, ili i jedno i drugo. Najčešće na odabir lokacije utječu slobodni termini, cijena ali i nekakva poveznica s mladencima. Pa će tako planinari i ljubitelji prirode odabrati neku lokaciju u zelenilu, ljubitelji mode i IT stvari odabrat će jednu od trenutno najpopularnijih lokacija, oni koji su se možda upoznali na moru za svoju lokaciju vjenčanja odabrat će možda plažu… Pri ovom odabiru potrebno je uzeti u obzir i mogućnosti drugih ključnih elemenata poput toga ima li na toj lokaciji mjesta na bend, kakve su tehničke mogućnosti razglasa ili je DJ bolje rješenje, može li se prostor urediti prema želji mladenke, pri čemu je bojenje prostora uvijek rješenje koje se jednostavno ukomponira i u unutarnje uređenje, a posebice i ono vanjsko gdje se svjetlima obasja i naglase one ljepote i prirodni detalji i ukrasi. Kako god, mladenke i kume obožavaju ovaj dio jer ovdje mogu iskazati svoju osobnost detaljima, naglasiti vrijednosti i interese mladenaca slikama s putovanja, napraviti kutak za ljubljenje, drvo uspomena s fotografijama vjenčanja njihovih roditelja i predaka te sve ostale ideje.

Fotografiranje i video snimanje je definitivno ona stavka koja kako kažu „zauvijek pamti i oživljava uspomene“ te je važna za oboje mladenaca. Iako mora se priznati da su mladenke najčešće te koje više vole biti ispred objektiva, smiješiti se i namjestiti idealnu pozu – od smiješne, romantične, razigrane pa sve do ozbiljne za obiteljski vjenčani portret. Kako bi fotografije izgledale kvalitetno, osim dobre poze, potrebno je voditi računa i o rasvjeti lokacije i boji svjetla koja se nalazi u prostoru – bilo vanjskom ili unutaranjem.

Vođenje i protokol možda zvuče kao da su aktivnosti rezervirane samo za PR i event management agencije, ali vjenčanje je kompleksno događanje a noć duga. Zato se mladencima treba osigurati da ih netko vodi kroz noć, a ne da oni brinu kako ide scenarij. Oboje mladenaca želi se na svom vjenčanju opustiti i uživati u druženju i zabavi sa svojim prijateljima i obitelji. I to tako treba biti! Zato je važno na početku organizacije vjenčanja dogovoriti tijek događanja i kasnije prepustiti se u ruke voditelja večeri  – pjevač benda, DJ animator – koji će pozivati mladence na prvi ples, podizati atmosferu među gostima, najavljivati tortu i darivanje i dr. stavke. DJ animator više uz glazbenu podlogu može više sudjelovati u navedenim aktivnostima jer ako pjevač previše priča onda nije pjevač, zar ne? 🙂

Faktor iznenađenja za kraj

Još jedna originalna ideja kako podići atmosferu je ta da usred svadbenog slavlja pustite kratak film o vama koji će ganuti sve vaše goste i ostaviti ih bez teksta ili kumovima dati priliku da polože zadnji ispit za TOP kumove, da otvore karaoke natjecanje. Najam karaoka kao iznenađenje i za kumove, obitelj i prijatelje jedna je od ideja koja će se sigurno pamtiti, dobro možda malo manje u sjećanju ali na video snimci vjenčanja siguro da.

Naravno da su ove razlike muških i ženskih razmišljanja generalizirane, ali vrlo vjerno prikazuju sliku toga što se nalazi njoj i njemu u oblačićima iznad glave na spomen: HRANE, odabira NAJMA GLAZBE, FOTOGRAFIRANJA, RASVJETE, UREĐENJA PROSTORA i IZNENAĐENJA ZA GOSTE.

 

Organizacija vjenčanja je izuzetno bitna i kompleksna radnja oko koje se nadamo da vam je barem malo pomogao naš blog, ukoliko je slobodno nas preporučite dalje ili/i podijelite putem društvenih mreža. 🙂